четвъртък, 18 април 2013 г.

Weather US

Торнадо сега ! Радарите на националната метеорологична служба ,  засякоха бурия със силно торнадо в нея за сега торнадо е Ф1.

Ето и кадри на градушката около бурите в фронта.



Има и голяма опасност над районите оградени със жълт цвят над тези райони се очакват най-силните бури до сега. Тогава и Слънцето , ще е най-високо на небето и потенциалната енергия , ще е достатъчна за силни бури. Очакват се и силни валежи и силни ветрове , издадени са множество предупреждения от метео службите в САЩ.

сряда, 17 април 2013 г.

Weather Bulgaria


Днес времето над страната , ще  е предимно слънчево със развитието на слаба конвективна дейност, само над крайните северозападни райони, привечер е възможно да парвали слаб дъжд. 

Температурите , ще се повишават , но след 22-ри април се очаква леко застудяване.

Weather US


Екстремни условия за силни бури над централните щати . Потенциалната енергия надвишава вече 2500 j /kg . За сега е водещ показател за наличието на добри условия за развитието на силни бури . Метеорологичният модел GFS , показващ много добри условия за развитие на силни бури в следобедните часова около 15 - 18 часа ( UTC 21 - 00 ).

Очакват се тежка конвекция над щатите оградени със жълт цвят . Нахлуването на топъл и влажен въздух , ще нестабилизира атмосферата. Щатите оградени със червен цвят ги очаква силни бури и възможни образувания на торнада.

Бурите , ще се развиват по-тилната част на студен атмосферен фронт.

събота, 13 април 2013 г.

Weather Bulgaria




Развиването на силна бурия над Варна , за сега бурията се движи навътре във Черно море . Това е най-силната буря у нас за 2013 година, статистиката е направена от радарните снимки на Румъния.

Бурията е придружена и от едра градушка и много силен вятър. В най-силният си стадии бурята вече е обявена за опасна . Поривите са със скорост до 80 км/ч. 

петък, 12 април 2013 г.

Weather Bulgaria 

Много добре се вижда и геопотенциална  долина , която се спуска като вълна от северните ширини именно това е слаб студен фронт които  , ще премине утре през нашата страна със проява на конвективна облачност и нестабилност над п-ва. През следващите дни в височина около 5 км , ще се оформи циклон , който бързо ще се настани над п-ва отново , ще има условия за образуването на валежи на места и от гръмотевични бури.

 


сряда, 10 април 2013 г.

Weather  Europe / Bulgaria 

Днес времето у нас беше нестабилно към районите от западна и централна  България утре нестабилността, ще се премести към източните райони. 

На картите се виждат благоприятните условия създадени от преминаването на височина слабо изразена долина и понижението на температурите на 500mb ( 5 km ) височина температурата , ще е около -25 градуса и наличната потенциална енергия , която е около 500 j / kg .тези стойност , ще са  достатъчни за образуването на слаби валежи придружени от гръмотевици.
Weather US

Развиват се силни бури около границите на антициклона , който се намира със център над п-в Флорида за сега тази област на високо налягане , ще определя почти безоблачното и топло време над по-голямата част от САЩ. Топъл и влажен въздух бива засмукан от студеният атмосферен фронт предизвиквайки силни бури над централните щати не са изключени и торнада.

National Weather Outlook

Със защрихованата област са показани районите където се очакват силни бури. На карата са показани няколко цвята : Червен и Жълт , червеният ни показва развитието на бури , чиито валежи , ще са над 40 - 50 мм . Със жълто е развитието на силни и опасни гръмотевични бури , където се очаква и образуването на градоносни ядра.

Сами можете да забележите и разликата на температурите преди фронта и след фронта. Преди фронта температурите са около 25 - 33 градуса , но след фронта те вече са със зимни стойности от -3 до 5 градуса.

вторник, 9 април 2013 г.

Weather US 
National Weather Outlook

Интензивна област на радара разположена над щата Минесота и Уисконсин , ще предизвика проливни валежи придружени със слаби гръмотевични бури .

По-сериозно време , ще се развива след няколко часа над щатите Оклохома и Канзас , причината е образуването на студен атмосферен фронт който ще се сблъсква със засмуканият топъл и влажен въздух от Мексиканският  залив. Създавайки идеални условия за образуването на силни бури , възможни са и торнада.

Weather Europe 


Нестабилна област над централните части на континента , причинено от нахлуването на циклона разположен над  Германия и Полша .
Именно тази област ще причини нестабилното време у нас  през следващите 48 часа.



Tropical weather 




Засилва се опасността за развитието на тропическата бурия Имелда. Местоположението й е със координати : -11.6 S /  61.2 Е. CAPE - потенциалната енергия на бурията е около 1386 j / kg
бурята се развива в изключително ниски скорост на  джетстрийма. 

Опасност за остров Мадагаскар няма . Скорост на ветровете във приземните слоеве е около 100 км/ч. Атмосферното налягане е около 985 hpa .

понеделник, 8 април 2013 г.

Новини : 


Екстремно време очакват САЩ през следващите 48 часа.


Многоцентрова област на ниско налягане над Северозападните  части на  САЩ , ще завлече  по-студена въздушна маса от Канада , ще се насочи  през централните щати , предизвиквайки голяма разлика в температурите и ще се образува силен студен фронт ,  който ще опрделея времето със развитието на силни бури над областите около река Мисисипи.
На снимката се вижда бавното образуване на първичната облачност , която ще оформя  началният изглед на фронта.
Вече се вижда и силните гръмотевични бури , който съпроводят и студеният фронт. Според мен над по южните щати Алабама , Мисисипи е възможни и образуването на торнада  от степен f0 - f2 .